Etelä-Pohjanmaan sote-uudistuksen ajankohtaiskirje 1/2021

Sujuvin sote kaikille!

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislait ovat tällä hetkellä valiokuntakäsittelyssä. Tavoitteena on, että lait tulisivat voimaan kesäkuun 2021 loppuun mennessä, jolloin 1.7.2021 aloittaisi väliaikainen toimielin toimintansa. Aluevaalit voitaisiin käydä keväällä 2022 ja hyvinvointialue aloittaisi toimintansa 1.1.2023. Hyvinvointialue on tulevaisuudessa vastuussa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä alueellaan.

Etelä-Pohjanmaalla sote-uudistuksen valmistelua tuetaan valtionavustushankkeilla. Tulevaisuuden sote-keskus -hanke ja sote-rakenneuudistushanke kehittävät palveluja yhdessä maakunnan toimijoiden kanssa yhä asiakaslähtöisemmiksi.

Tavoitteena on, että maakunnan asukkaat saavat palveluja yhdenvertaisesti ja käyttöön otetaan parhaat sekä tehokkaimmat toimintatavat huomioiden alueen erityispiirteet. Palveluja uudistetaan toimintamalleja pilotoiden ja alueella jo olemassa olevia käytäntöjä laajentaen. Uudistuksessa asiakas on keskiössä ja palveluja tuotetaan monikanavaisesti asiakkaalle sopivalla tavalla.

Osallistu ja vaikuta Sinäkin uudistuksen etenemiseen www.epsoteuudistus.fi sivuilla!

Aurinkoista kevättä toivotellen,
Tytti ja Carita

Tytti Luoto, hankepäällikkö
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke
tytti.luoto@seinajoki.fi
p. 050 591 1741
Carita Liljamo, hankejohtaja
Sote-rakenneuudistus -hanke
carita.liljamo@epshp.fi
p. 050 474 2182

Sote-uudistus on jo osa arkeasi -tapahtuma 15.4.

Etelä-Pohjanmaan sote-uudistuksessa kehitetään ja pilotoidaan sote-palveluita jatkuvasti, joten asiakkaana, ammattilaisena tai päättäjänä olet jo osa sote-uudistusta. Tapahtuman teemana onkin ”Sote-uudistus on jo osa arkeasi”. Kevään tapahtumaan on valittu muutama ajankohtainen, konkreettisesti edennyt teema.

Tapahtuma järjestetään Teamsin kautta, eikä ennakkoilmoittautumista ei tarvita.​ Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet – olethan mukana!

Lue lisää tapahtumasta ja tutustu ohjelmaan

Osallistu, osallista ja vaikuta

Hienoa, että haluat olla osallisena entistä sujuvampia tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluja. Voit kertoa, kommentoida, kysyä sosiaali- ja terveyspalveluihin tai niiden kehittämiseen liittyviä asioita. Voit kirjoittaa viestisi nimettömästi, mutta jättämällä yhteystietosi saat halutessasi vastauksen.

Osallistu ja vaikuta

Etelä-Pohjanmaan sote-uudistuksen kuntakierrokset

Etelä-Pohjanmaan sote-uudistus pyöräyttää käyntiin kuntakierrokset, joiden aikana käydään vierailuilla kaikissa Etelä-Pohjanmaan kunnissa ja tavataan kuntapäättäjiä. Tapaamiset voivat tapahtua virtuaalisesti tai paikan päällä, aina voimassa olevat korona-rajoitukset huomioiden. Vierailujen aikana käydään läpi konkreettista sote-kehittämistyötä ja sen etenemisaskelia alueella. Nähdään kuntakierroksella!

Katso kunnat ja tarkemmat ajat täältä

Esihenkilöiden aamukahvit keväällä 2021

Esihenkilöiden aamukahvit käynnistyvät 25.3.2021 klo 8.15–9.15 aiheena uuden ajan johtaminen. Puhujana on organisaatiovalmentaja Vesa Purokuru (Humap Oy). Teemoina on organisaatioiden ja esihenkilötyön haasteet tänään ja tulevaisuudessa; UAJ – mitä uuden ajan johtaminen voisi olla; sekä johtajana kehittymisen polkuja.

Esihenkilöiden aamukahvien toisen tapaamisen 5.5.2021 klo 8.15–9.15 aiheena on: Kahvihuoneessa vietetty aika ei mene hukkaan. Puhujana on Markus Paananen, LT, dosentti, terveyspalvelujen johtaja, erikoislääkäri.

Keväällä järjestettävät esihenkilöiden aamukahvit on tarkoitettu kaikille esihenkilön tehtävissä työskenteleville riippumatta hallinnon alasta, organisaatiosta tai sektorista. Tilaisuudet järjestetään Teamsin välityksellä, eikä ilmoittautumista ei tarvita. Tilaisuudet tallennetaan ja ovat myöhemmin katsottavissa sivultamme 14 vuorokauden ajan julkaisun jälkeen.

Esihenkilöiden aamukahvit keväällä: tutustu sisältöihin ja aikatauluihin

Kerro kokemuksistasi liittyen ikäihmisten yllättävään palvelun ja hoidon tarpeeseen

Haluamme kuulla sinun tai läheisesi kokemuksia tilanteista, jolloin olisit toivonut, että ikäihmisen akuutti asia olisi pyritty hoitamaan kotona tavalla tai toisella. Voit kertoa kokemuksesi nimettömänä, saamme niistä arvokasta tietoa kehittämiseen. Kysely on auki 31.5.2021 asti. Vastauksia käytetään sote-tilannekeskus -toiminnan rakentamiseen. Kiitos, että jaat kokemuksesi!

Kerro kokemuksistasi ja tutustu sote-tilannekeskus -toimintaan

Etelä-Pohjanmaan LAPE-toiminnan organisoituminen

Etelä-Pohjanmaalla toimiva maakunnallinen lasten, nuorten ja perheiden palveluihin keskittyvä LAPE-toiminta on organisoitu neljälle ryhmälle, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä. Kullakin ryhmällä on oma keskeinen roolinsa LAPE-työssä. Ryhmien koordinointi tapahtuu Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen toimesta. Alueella toimii lisäksi kuntien ja kuntayhtymien omia LAPE-ryhmiä mm. perhekeskusten omia johto- tai ohjausryhmiä omien aikataulujensa mukaan. Tulevaisuuden sote-keskus -hanke osallistuu niiden toimintaan.

Lue lisää LAPE-toiminnasta

Nettisivut, Facebook ja Twitter – seuraa meitä!

Tilaa tai peruuta ajankohtaiskirje