Maakunnan väkeä kootaan virtuaalisiin kumppanuuspöytiin

#muavarten
Miten alueen asukkaiden palveluja parannetaan kuntien ja yhdistysten yhteistyönä? Millainen on järjestöystävällinen kunta? Näitä asioita pohditaan helmi-maaliskuulla Etelä-Pohjanmaalla toteuttavissa kumppanuuspöydissä.

Ensimmäinen kumppanuuspöytäpilotti pidettiin Evijärven kunnan, Kauhavan kaupungin ja kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella 27.1.2021. Verkossa järjestetyn pöydän ympärillä oli yli viisikymmentä osallistujaa.

– Järjestöt ovat suuri voimavara kunnalle. Pienelle kunnalle kuten Evijärvelle järjestöyhteistyö ei ole priorisointiasia vaan välttämättömyys. Kunnalla ei olisi yksin sellaisia resursseja toteutettavaksi, mitä järjestöjen kautta ja järjestöjen yhteistyönä pystytään tuottamaan, sanoi Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtala alustuksessaan.

– Järjestöjen kanssa on myös kumppanuussopimuksia ja kunta on avoin uusille sopimuksille. Järjestöjen käyttöön tarjotaan kerhotiloja sekä kohde- ja toiminta-avustuksia. Isona tukemismuotona on kylien kehittämisraha, josta erilaisiin hankkeisiin järjestöt ja yhdistykset voivat hakea avustusta, Huhtala jatkaa.

Evijärven kunta sai kiitosta kumppanuuspöydän osallistujilta järjestöystävällisyydestään.

Kauhavan kaupunki tarjoaa myös erilaisia avustuksia yhdistyksille, mutta tiloista käytettiin kriittisiä puheenvuoroja jokaisen kaupunginosan puolesta. Onneksi kylätalot ja nuorisoseurat sekä muut yhdistysten omistamat tilat, kuten Kauhavan invalidien Lehtopirtti, palvelevat tilojen tarvitsijoita. Neljästä entisestä kunnasta koostuvassa kaupungissa on vaikea päästä tasapuoliseen ratkaisuun ja siksi järjestöjä pitäisi kuunnella entistä herkemmällä korvalla.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtaja Piia Kujala kertoi järjestöjen tuottavan mittavaa virkistystoimintaa kuntayhtymän asiakkaille ja alueen asukkaille.

– Järjestöjen rooli on yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen nykyihmisen arjen hallinnassa. Vaikka korona on rajoittanut toimintaa, on ollut ilo nähdä, kuinka järjestöt ovat kehittäneet uutta toimintaa.
Kuntayhtymässäkin järjestöt ovat mukana myös toiminnan suunnittelussa, esimerkiksi ikäpoliittisen strategian päivityksessä. Kauhavan uuteen hyvinvointikeskukseen tulee myös tiloja järjestöjen kohtaamiseen, Kujala lupaa.

Eräässä puheenvuorossa tiivistettiin yhteistyö talkoisiin.

– Talkoot ovat korvaamaton pointti pohjalaisille: nuoret tulevat traktoreilla hommiin, vanhat makkaraa paistamaan ja juttuja kertomaan sekä lisäksi kunta tarjoaa makkarat. Yhteenkuuluvaisuus ja talkoot vievät pitkälle.

Kumppanuuspöydän puheenjohtajana toimi Tarja Tenkula Etelä-Pohjanmaan sote-uudistuksesta ja asioita kirjasi muistiin Päivi Kultalahti Leader Aisaparista. Kuntien järjestöyhdyshenkilöt vievät toiveita eteenpäin ja kumppanuuspöytä kokoontuu uudelleen. Evijärven kunnan järjestöyhdyshenkilö on kehittäjäkoordinaattori Sanna Syrjälä ja Kauhavalla kulttuuriohjaaja Jaakko Erkinheimo.

Kumppanuuspöytien järjestelyistä vastaavat kuntien ja kuntayhtymien kanssa Järjestöt mukana muutoksessa -hanke ja Leader-ryhmien Kylille-hanke sekä Etelä-Pohjanmaan sote-uudistus. Evijärven–Kauhavan-pöydän järjestelyissä olivat mukana myös Aijjoos-toiminta ja Järvilakeuden kansalaisopisto.

Seuraavat kumppanuuspöydät

Seuraavat kumppanuuspöydät ovat 17.2.2021 Alavudella, 18.2.2021 Kauhajoella, 24.2.2021 Kurikassa, 25.2.2021 Ähtärissä, 11.3.2021 Alajärvellä, Lappajärvellä, Vimpelissä ja Järvi-Pohjanmaalla ja 18.3.2021 Lapualla. Kumppanuuspöydät käynnistyvät kello 17 ja ne pidetään etänä Teams-sovelluksen kautta.

Seuraa tiedotusta myös sosiaalisessa mediassa. Kumppanuus on tarkoitettu kaikille, kunta ja järjestöt palvelevat jokaista: #muavarten.

Lisätietoja:
Teija Matalamäki
Järjestöt mukana muutoksessa -hanke
040 684 3828
teija.matalamaki@jtalo.fi