Nuorille hyvä maakunta ja hyvinvointialue – seminaari

Tiistaina 16.11.2021 toteutui etäyhteyksin yhteistyössä Nuorten ääni maakunnassa -hankkeen ja neljän maakunnan kanssa puolen päivän seminaari nuorten vaikuttamisesta maakunnassa ja hyvinvointialueilla. Maakunnat olivat Pohjanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa.

Seminaarin alkuosassa valtakunnallisen tervehdyksen nuorten vaikuttamisessa niin maakunnassa kuin hyvinvointialueella toivat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Soteuudistuksen johtoryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö STM:stä Kari Hakari, valtiosihteeri VM:stä Maria-Kaisa Aula sekä toiminnanjohtaja, Nuorten Suomi ry:stä Eeva-Liisa Tilkanen. 

Yhteisen valtakunnallisen osuuden jälkeen maakunnat jakautuivat omiin työpajoihin. Etelä-Pohjanmaan työpajan toteuttivat yhteisesti Tulevaisuuden Sote-keskus -hanke ja Etelä-Pohjanmaan liitto. Työpajan aluksi kuultiin terveiset sekä EteläPohjanmaan liiton maakuntajohtaja Asko Peltolalta että muutosjohtaja Tanja Penninkankaalta Hyvinvointialuetta valmistelevasta väliaikaisesta toimielimestä. Näiden puheenvuorojen jälkeen Mari Vuorenmäki Tulevaisuuden Sote-keskus -hankkeesta kertoi Etelä-Pohjanmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston eli Maakunnan Nuoret Vaikuttajat -ryhmän toiminnasta. Ryhmässä on edustettuina jokaisesta toimivasta nuorisovaltuustosta kaksi jäsentä ja se on kokoontunut kolme kertaa syksyn 2021 aikana pohtimaan yhdessä nuorten kanssa ajankohtaisia asioita.

Etelä-Pohjanmaan työpajan lopuksi pohdittiin ryhmissä mitkä voisivat olla ne maakunnallisen ja kunnallisten nuorisovaltuustojen yhteistyön paikat, tavat ja rajapinnat sekä mitkä voisivat olla muut nuorten osallistamisen tavat kuin nuorisovaltuustotoiminta. Ryhmien ajatukset tullaan huomioimaan nuorten vaikuttamisen ja osallisuuden kehittämisessä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella.