”Se hetki, kun tajuat, ettet sittenkään ole kokemustesi kanssa yksin”

Viime keväänä aloitin työt Etiäppäin-hankkeessa työparini Ulla Aninko-Rajalan kanssa. Yksi työmme tavoitteista on juurruttaa kokemusasiantuntijuutta alueemme peruspalveluihin ja oppilaitoksiin. Vaikka kokemusasiantuntijuus on käsitteenä monelle jo jollain tavoin tuttu, aloimme silti kaivata konkreettista työkalua, joka havainnollistaisi kokemusasiantuntijan tekemää työtä ja avaisi hänen henkilökohtaista motiiviaan työn taustalla.

Kuka on kokemusasiantuntija, mitä hän tekee ja miksi? Tähän kysymykseen halusimme viime keväänä lähteä luomaan näyttävää ja koskettavaa vastausta.

Tiesin heti, miten herättäisimme visiomme eloon. Edellisenä vuonna tehty video ”Toipumisen polku” oli ollut huikea menestys. Onnekseni ideastamme innostuttiin ja kesän kynnyksellä aloimme suunnitella ja käsikirjoittaa videota. Saimme yhteistyökumppaniksemme ME Films:n, Kokemus- ja vertaistoimijat ry:n sekä FinFami Etelä-Pohjanmaa ry:n, jotka ovat jo vuosia tehneet tiivistä yhteistyötä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Kiitos teille saumattomasta yhteistyöstä tämän projektin aikana!

Videolle valikoitui viiden kokemusasiantuntijan huikea joukko: Pasi Wallius, Raija Pohjola, Eveliina Lindberg, Jere Paloniemi ja Liinu Latva-Hakuni. He ovat jokainen kulkeneet raskaan toipumismatkan mielenterveyden haasteiden viidakossa. Tänään he tuovat kokemusasiantuntijoina tärkeää vertaistukea ja toipumisen toivoa samanlaisten ongelmien kanssa kamppailevien ihmisten elämään. He avasivat minulle rohkeasti ajatuksiaan ja lähtivät ennakkoluulottomasti antamaan videolle omat kasvonsa ja äänensä. Kiitos, olen teistä jokaisesta äärimmäisen ylpeä.

”Tähdet, jotka syttyvät pimeyteen” näki päivänvalon 14.1.22 ja vaikka olin saanut jättää kädenjälkeni lähes jokaiseen työvaiheeseen, herkisti lopputulos minutkin. Loimme yhdessä jotain ainutlaatuista ja on suuri ilo jakaa tämä tuotos maailmalle!

”Mitä raskaampi matka on ollut, sitä kauniimpi maisema huipulla aukeaa!”

Koskettavia katseluhetkiä toivottaen,
Sini Kirvesmäki
projektityöntekijä, kokemusasiantuntija
Etiäppäin – hanke (Kokemusasiantuntijatoiminta osaksi kuntien peruspalveluita) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lue lisää Etiäppäin-hankkeesta, linkki aukeaa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivuille.

Lue lisää Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijatoiminnasta tai hakeudu kokemusasiantuntija koulutukseen: http://www.epshp.fi/kokemusasiantuntijat